Субота, 04.05.2024, 11:02
Головна » 2010 » Грудень » 21 » Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці
Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці

        Як білосніжна хмарка, як прекрасна райдуга, як ясний промінь сонця, такою чистою, такою безгрішною, такою святою понад всяку чистоту є Пречиста Діва! «Уся ти гарна, моя люба, і вади нема в тобі! (Пісня Пісень, 4, 7). Не може бути на сонці плями, не може бути, щоби Та, котру Христос вибрав за свою Матір, підлягала владі гріха і диявола.

        Наслідком першого гріха наших прародичів, є те що всі люди народжуються з первородним гріхом, від котрого вільною була лише одна Пречиста, непорочно зачата Діва Марія. Св. Церква від найдавніших віків (на сході від VІІ, а на заході від ХІІ ст.) особливою службою возвеличувала Непорочне Зачаття Пресвятої і Преблагословенної Діви Марії. Наука про Непорочне Зачаття Божої Матері найбільше розвинулася за папи Пія IX (1846-1878), який своєю буллою від 8 грудня 1854 року проголосив Непорочне Зачаття догмою віри. У тій буллі сказано, що "наука, яка вчить, що Пречиста Діва Марія не заплямована первородним гріхом від першої хвилини свого зачаття через особливу ласку і привілей Всемогутнього Бога з огляду на заслуги Ісуса Христа Спасителя людського роду, є Богом об'явлена і тому всі вірні мусять сильно й постійно в неї вірити".

        Господь сказав до Пророка Єремії: «Перш, ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе; і перш, ніж ти вийшов з лона, освятив я тебе» (Єр., 1, 5). Про святого Йоана Предтечу благовістив Архангел Гавриїл, що «сповниться Духом святим вже з лона матері своєї» (Лука, 1, 15), а наскільки більше Господь освятив ту, котра мала стати не Пророком, не Предтечею, а Матір’ю Його Сина, Христа, Спасителя і Бога.

        Пречиста і Пренепорочна! Зберіть всі ангельські хори, а вони не в силі будуть оспівати всю красу і славу блиску Пренепорочної. Понад ангелів, понад ціле небо «вища небес і нижча лише від одної св. Тройці є Пресвята Діва. І вона є при цілій славі, при цілому блиску, Вона є найліпшою нашою Матір’ю, джерелом всякої ласки і потіхи. Правда, ми грішні, ми дуже грішні, і не раз, аж розпач хватає за серця, не раз втрачаємо останню надію на спасіння нашої душі і тоді кажемо собі так:

        Пропало все, я втратив Божу ласку, згрішив і проклятий від Бога. Диявол поселився в моєму серці… Якщо сьогодні помру, а померти можу таки зараз, в тій хвилі піду до пекла. Христос страждав за мене, пролив свою кров, а я віддався розпусті, нечистим думкам, я не слухав науки церковної, до церкви не ходив, не постив, сміявся з тих, що боялись пекла: «Овва! Що мені, я ще молодий, молода, аби люди не бачили, та не дізналися, а про Бога нема чого дбати!»

        Стій! Не забувай, що є Матір Пречиста. Не смієш звернутися до Ісуса Христа, боїшся його гніву, – іди до Матері Божої, і пам’ятай, що Вона –прибіжище грішників…

        Бачить Марія грішника, бачить на нім такий понижений і осквернений Божий образ, бачить що та людина вже над пекельною прірвою, а коли туди впаде, то не врятує його звідти навіть Вона; бачить, що меч Божої кари на нитці висить вже над твоєю головою – і чує нараз твій голос і бачить, що ти хотів би покаятися, – то чи може Вона не допомогти?

        О, коли звернешся до Неї, Вона спасе тебе! Вона сама сказала до одної святої: «Я є Матір’ю всіх грішників, завжди готова прийняти тих, котрі до мене прибігають, молять про моє милосердя і обіцяють поправу».

        Св. Бернард каже, що коли би Марія просила про спасіння грішника, а всі Ангели і ціле небо хотіло би щоб він пішов до пекла, мольба Марії мусить бути вислухана. Син Божий ні в чому не відмовить своїй Матері.

        Не трать брате, сестро, надії! Але пам’ятай ці слова: «Я готова прийняти тих, котрі до мене прибігають і обіцяють поправу».

        Без тебе Марія не спасе душі твоєї. Не думай, брате і сестро, що можна грішити і казати так «Марія занадто мене любить, щоби дати мені пропасти!» Зваж, що надмірна надія на милосердя Боже і на милосердя Марії – то тяжкий гріх! Не думай що досить кілька разів на день змовити Богородице Діво, і вже буде спасіння. В дома, в дорозі наспівуєш безстидні пісеньки, говориш про нечисті речі, оскверняєшся нечистими думками, а потім оскверненими устами взиваєш Марію? Називаєш Її Матір’ю, а сам не маєш милосердя над своїми ближніми – її дітьми.

        О, май милосердя над самим собою! Прибігай до Марії, проси ласку покаяння, жалій за гріхи і обіцяй поправу. Тоді вона тебе спасе. Інакше тремти, бо як правдою є те, що світить сонце, так правдою є, що грішник, коли помре в гріхах, мусить горіти в пеклі. Але сонце світить до часу, а пекло триватиме вічно.

        О душе християнська! Молися словами св. Єфрема: «О Мати Христова! В житті і після смерті ніколи не хочу відлучитися від Тебе, хоча би про все забув – про Тебе не забуду, бо знаю, що хоча би цілий світ би мене забув, – Ти мене не забудеш. У всіх бідах вибираю Тебе за мою потіху, у всіх тривогах – за заступницю, у всіх нещастях – за свій покров. В Тобі, Пречиста Діво, покладаю свою надію, і не розчаруюся ніколи, амінь. Покаймося, з чистим серцем зустріньмо нинішнє свято, а Пречиста Діва Марія прийме нашу щиросердечну жертву. Але хто скверними устами хоче славити Її Непорочне зачаття, – той нехай не ранить її серця, нехай не ранить його бодай сьогодні, коли небо і землі славить і величає свою Царицю, коли прославляє той Престол і Храм самого Бога.

        

Година ласк 

(натисніть на "Година ласк" для перегляду детальнішої інформації)

       Джерело: www.saintjosaphat.org


Категорія: Католицька Церква | Переглядів: 1116 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Наше опитування
Скільки часу Ви приділяєте читанню?
Всього відповідей: 62
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0